Hemi

Λειτουργικά Νευρολογικά Συμπτώματα

Treatment of Dissociative Seizures / Attacks

Τι μπορείτε να κάνετε για να παρέμβετε στη φάση των προειδοποιητικών συμπτωμάτων;

 

1. Μην ανησυχείτε!

 

Εάν ανησυχείτε, τότε αυτές μπορεί να είναι μερικές από τις σκέψεις που έχετε εκείνη τη στιγμή:

 

«Θα τραυματιστώ;»

«Μήπως το χάνω;»

«Θα ντροπιαστώ πραγματικά τόσο πολύ;»

«Μήπως έχω επιληψία;"

«Μπορεί να πεθάνω κατά τη διάρκεια της κρίσης;»

 

Υπάρχουν απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα, οι οποίες δεν είναι τόσο άσχημες όσο νομίζετε:

 

«Θα τραυματιστώ;» ............................................ Πολλές φορές οι μώλωπες και τα χτυπήματα είναι συχνά αλλά σοβαροί τραυματισμοί δεν θα συμβαίνουν. Ένα τμήμα του εγκεφάλου σας είναι σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν μπορείτε αργότερα να θυμηθείτε τι συνέβη.  Αυτό το τμήμα θα αποτρέψει πραγματικά σοβαρούς τραυματισμούς που μπορεί να συμβούν σε εσάς ή τους άλλους, για παράδειγμα σε ένα μωρό.

 

«Μήπως το χάνω;».................................................. . Όχι, απλώς χάνετε τον έλεγχο προσωρινά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είστε τρελός-ή.

 

«Θα ντροπιαστώ πραγματικά τόσο πολύ;» ................................ Ίσως λίγο, αλλά αξίζει πραγματικά να αποφεύγετε όλα τα πράγματα που σας αρέσουν και σας ευχαριστούν εξαιτίας αυτού;

 

«Μήπως έχω επιληψία;»............................................. Όχι, αλλά αν δεν είστε σίγουροι ρωτήστε το γιατρό σας.

 

«Μπορεί να πεθάνω κατά τη διάρκεια της κρίσης;» ............................. Όχι, αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ.

 

 

2. Προσπαθήστε να αποσπάσετε την προσοχή σας!

 

Τα προειδοποιητικά συμπτώματα ασκούν μια πίεση πάνω σας  και μπορεί να είναι δύσκολο να επικεντρωθεί σε οτιδήποτε άλλο, αλλά μπορείτε να το προσπαθήσετε. Σε αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα πριν την κρίση οι σκέψεις σας κυριαρχούνται από τα σωματικά συμπτώματα που έχετε.

 

Αν μάθετε να επικεντρώνεστε σε κάτι άλλο ή να αποσπάτε την προσοχή σας, μπορεί να σας βοηθήσει. Για παράδειγμα:

 

α. Μετρήστε αντίστροφα από το 100 έως το 0 ανά εφτά,δηλαδή:  "100,93, 86, 79" ή  ανά τέσσερα "100,96,92 κλπ"

β. Διαβάστε ένα περιοδικό

γ. Μιλήστε σε κάποιον

δ. Δοκιμάστε να παίξετε ένα παιχνίδι στον υπολογιστή ή στο κινητό ή κάποια άλλη συσκευή

ε. Δοκιμάστε να τραγουδήσετε το αγαπημένο σας τραγούδι

 

Aυτά πρόκειται για διάφορες τεχνικές, που ένας ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε. Χρησιμοποιούνται επίσης για να βοηθήσουν ανθρώπους με κρίσεις πανικού να τις ξεπεράσουν. Οι κρίσεις πανικού και οι μη-επιληπτικές κρίσεις δεν είναι το ίδιο πράγμα. Αλλά συχνά έχουν πολλά κοινά στοιχεία και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι “ξαδέλφια”.

 

Μια άλλη τεχνική που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Σέφιλντ ειδικά για τους ασθενείς με μη-επιληπτικές κρίσεις  ονομάζεται «Αισθητική γείωση»  (το σχήμα προσφέρθηκε ευγενικά από τους Stephanie Howlett και Markus Reuber, University of Sheffield).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                 

                         ΣΧΗΜΑ 1. Προσέγγιση «αισθητικής γείωσης».

 

 

 

Υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τις κρίσεις πανικού σε αυτή την ιστοσελίδα. Ρίξτε μια ματιά στην ενότητα σχετικά με το άγχος και τον πανικό και το σύνδεσμο αυτοβοήθειας  για τις κρίσεις πανικού. Μερικά από αυτά μπορεί να σας αφορούν.

 

3. Ηρεμήστε τους άλλους ανθρώπους γύρω σας

 

Ένα πρόβλημα που προκύπτει συχνά όταν έχετε μια κρίση είναι ότι οι άνθρωποι γύρω σας πολλές φορές ανησυχούν πολύ έντονα εκ μέρους σας. Μπορεί λοιπόν να επωφεληθούν ιδιαίτερα εάν διαβάσουν αυτή την ιστοσελίδα. Ακόμα κι αν εσείς δεν μπορείτε να θυμηθείτε το επεισόδιο, ένα μέρος του εγκεφάλου σας είναι σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αν οι άνθρωποι γύρω σας είναι αναστατωμένοι σίγουρα θα επιδεινώσουν την κατάσταση.

 

Οι άνθρωποι λοιπόν γύρω σας θα πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, να είναι υποστηρικτικοί, να βεβαιωθούν ότι έχετε αρκετό χώρο γύρω σας, να μη βάλουν τίποτα στο στόμα σας, να περιμένουν να περέλθει η κρίση και στη συνέχεια να σας ενθαρρύνουν να επανέλθετε. Μπορεί ακόμη και να είστε σε θέση να συνεχίσετε αυτό που κάνατε πριν την κρίση στη δουλειά ή στη σχολή, για παράδειγμα.

 

Μερικές από τις ενδείξεις προόδου που μπορεί να σημειώσετε με αυτές τις τεχνικές είναι:

 

1. Θα αρχίσετε να έχετε περισσότερα προειδοποιητικά συμπτώματα. Συχνά οι ασθενείς έχουν περισσότερα προειδοποιητικά συμπτώματα στην αρχή των κρίσεων. Καθώς αυτές συνεχίζουν, τα προειδοποιητικά συμπτώματα διαρκούν όλο και λιγότερο μέχρις ότου να εξαφανιστούν. Μερικές φορές επίσης οι ασθενείς έχουν προειδοποιητικά συμπτώματα, τα οποία όμως ξεχνούν στα πλαίσια του επεισοδίου. Συγγενείς ή φίλοι μπορεί να παρατηρήσουν ότι ξαφνικά αφαιρούνται ή ότι είναι αδικαιολόγητα κουρασμένοι πριν την κρίση. Καθώς μαθαίνετε περισσότερα πράγματα για τις κρίσεις, θα μπορείτε να αναγνωρίζετε προειδοποιητικά συμπτώματα που πριν δεν γνωρίζατε.

 

2. Μπορείτε να αναγνωρίζετε τα προειδοποιητικά συμπτώματα, αλλά σας ανησυχούν πολύ λιγότερο. Κατανοώντας τη διάγνωσή σας και τι είναι τα συμπτώματα «μάχης ή φυγής», μπορείτε να μειώσετε με την πάροδο του χρόνου την ανησυχία και το άγχος που σας προκαλούν τα προειδοποιητικά συμππτώματα όταν συμβαίνουν.

 

3. Τα προειδοποιητικά συμπτώματά σας διαρκούν όλο και περισσότερο. Αυτό είναι ένας από τους στόχους της θεραπείας. Όσο περισσότερο ανέχεστε τα προειδοποιητικά συμπτώματά σας, τόσο πιθανότερο είναι να ανακτήσετε τελικά τον έλεγχο των κρίσεων.

 

4. Μπορεί να αρχίσετε να αποτρέπετε κάποια από τα επεισόδια. Μαθαίνοντας να αποσπάτε την προσοχή σας ή να θορυβείστε λιγότερο από τα προειδοποιητικά συμπτώματά σας, μπορεί να φτάσετε στο σημείο να έχετε μόνο τα προειδοποιητικά συμπτώματα χωρίς τις κρίσεις. Εάν αρχίσετε να το κάνετε αυτό, τότε σίγουρα έχετε κάνει μεγάλη πρόοδο.

 

5. Έχετε τις αισθήσεις σας σε όλη τη διάρκεια μιας κρίσης. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελεί μια τρομακτική εμπειρία για τους ασθενείς, οι οποίοι συνήθως χάνουν τις αισθήσεις τους ή δεν θυμούνται τίποτα από το επεισόδιο. Αλλά εάν σας συμβεί κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι έχετε περισσότερη επίγνωση των επεισοδίων και επομένως κινείστε προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

 

 

 

Ασθενείς με μη-επιληπτικές κρίσεις συχνά προβληματίζονται έντονα από τη φαινομενικά τυχαία φύση των κρίσεων.

 

Συχνά οι κρίσεις είναι εντελώς τυχαίες, αλλά μερικές φορές είναι λιγότερο τυχαίες από ό, τι μπορείτε να σκεφτείτε. Οι συχνότερες καταστάσεις στις οποίες συμβαίνουν μη-επιληπτικές κρίσεις είναι:

 

 

1. Όταν κάθεστε ή είστε ξαπλωμένοι χωρίς να κάνετε τίποτα το ιδιαίτερο. Σε αυτή την κατάσταση ηρεμίας, το σώμα σας είναι πολύ πιο ευάλωτο σε μία κρίση, καθώς ο εγκέφαλός σας δεν επιγκεντρώνεται σε κάτι συγκεκριμένο και δεν αποσπάται από άλλα πράγματα. Είναι ευκολότερο σε αυτή την κατάσταση να αναγνωρίσετε σωματικά συμπτώματα, όπως δύσπνοια, ταχυκαρδία ή ζάλη.

 

2. Σε πολυσύχναστους χώρους, όπου η διαφυγή είναι δύσκολη. Ακόμα κι αν δεν το σκέφτονται συνειδητά, μερικοί ασθενείς με μη-επιληπτικές κρίσεις είναι πιθανότερο να έχουν μία κρίση σε καταστάσεις όπου οι συνέπειες της κρίσης τους θα γίνουν  πιο εύκολα αντιληπτές. Συχνά αυτό συμβαίνει σε συνωστισμένα μέρη, γιατί εάν πάθετε μια κρίση σε ένα εμπορικό κατάστημα ή στο σινεμά θα είναι προφανώς πιο ντροπιαστικό απ’ ότι στο σπίτι. Όσο πιο πολύ φοβάστε μια επικείμενη κρίση και τις συνέπειές της, τόσο το πιθανότερο είναι να συμβεί.

 

3. Όταν αναπολείτε πρόσωπα ή καταστάσεις. Μερικοί ασθενείς με μη-επιληπτικές κρίσεις συνειδητοποιούν έκπληκτοι ότι οι κρίσεις τους στην πραγματικότητα προκαλούνται από δυσάρεστες αναμνήσεις ή σκέψεις.

 

4. Σε ιατρικές καταστάσεις. Οι ασθενείς παθαίνουν συχνά κρίσεις ενώ περιμένουν να δουν το γιατρό ή κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ασθενείς σκέφτονται ότι πρέπει να μιλήσουν για τις κρίσεις τους στο γιατρό με αποτέλεσμα να ανησυχούν και να αγχώνονται. Οι γιατροί ορισμένες φορές πιστεύουν ότι οι ασθενείς υπερβάλουν ή ακόμα και ότ προσποιούνται τις κρίσεις αυτές, χωρίς να αντιλαμβάνονται τη συνήθη αιτία που κρύβεται από πίσω.

 

 

Όταν αισθάνεστε πραγματικά στρεσαρισμένοι, για παράδειγμα, όταν έχετε μια έντονη συζήτηση ή βιάζεστε να φτάσετε κάπου, ο εγκέφαλός σας είναι αρκετά αποσπασμένος για να πάθετε μια κρίση. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο οι μη-επιληπτικές κρίσεις δεν συμβαίνουν όταν είστε στρεσαρισμένοι και σκέφτεστε κάτι άλλο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Learning to do something about the warning symptoms ...

But I don't understand what sets my seizures off ...?

...Even though you can't remember the attack, part of you is aware during  the attack.  ...

In a resting state, when you're not distracted, your body is much more vulnerable to going into an attack.

Sesnory Grounding Treatment of Dissoc.Attacks

Αντιμετώπιση μη-επιληπτικών κρίσεων

Πώς να διαχειριστείτε τα προειδοποιητικά συμπτώματα...

     Χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση μη-επιληπτικών κρίσεων

                                              ή κρίσεων πανικού

 

Είναι καλή ιδέα να εξασκείτε αυτές τις τεχνικές όταν αισθάνεστε καλά, έτσι ώστε όταν πραγματικά τις χρειαστείτε, να θυμάστε ακριβώς τι να κάνετε. Έτσι λοιπόν, όταν αισθανθείτε κάποιο προειδοποιητικό σύμπτωμα ή αρχίζετε να πανικοβάλλεστε:

 

• Αισθανθείτε κάτι με τα χέρια σας, κατά προτίμηση κάτι σκληρό ή με μαλακή υφή. Συγκεντρωθείτε πραγματικά σε αυτό που αισθάνεστε. Ενώ το κάνετε αυτό, τοποθετήστε τα πόδια σας γερά στο πάτωμα και βεβαιωθείτε ότι αισθάνεστε το πάτωμα στέρεο. Εάν κάθεστε σε καρέκλα, βεβαιωθείτε ότι την αισθάνεστε στέρεα στο έδαφος.

 

• Κοιτάξτε γύρω σας και επικεντρωθείτε στα πράγματα που βλέπετε. Περιγράψτε τα στον εαυτό σας με λεπτομέρεια.

 

• Επικεντρωθείτε στους ήχους που ακούτε, για παράδειγμα μπορεί να ακούτε άλλους ανθρώπους να μιλάνε, πουλιά να κελαηδούν ή το θόρυβο των αυτοκινήτων.

 

• Υπενθυμίστε στον εαυτό σας πού είστε, ποια ημέρα της εβδομάδας έχουμε, ποια ημερομηνία γεννηθήκατε, ποιοι είναι γύρω σας κλπ.

 

• Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι είστε ασφαλείς.

Μα τί προκαλεί πραγματικά τις κρίσεις μου;

...Παρόλο που δεν θυμάστε το επεισόδιο, ένα τμήμα του εγκεφάλου σας λειτουργεί κατά τη διάρκεια της κρίσης...

...Όταν είστε χαλαροί ή ξαπλωμένοι, είστε πιο ευάλωτοι στο να πάθετε μια κρίση...